gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka dobrodošlica

PDF Ispis E-mail

Dobro došli Šokci, Srijemci, Bunjevci, Bačvani, dobro došli svi ljudi dobre volje koji žele sačuvati dio zajedničke povijesti i kulture Šokaca. Želja naše novoosnovane udruge Šokačka grana Osijek je upoznavanje, njegovanje, predstavljanje šokačke/hrvatske autohtone kulturno povijesne baštine i tradicijskih šokačkih običaja. Svjedoci smo nestajanja/izumiranja starih šokačkih obitelji u selima, nestajanja običaja koji su se njegovali stoljećima.

Postoje zapisi književnika, povjesničara, etnologa jesikoslovaca. Potrebna je živa riječ onih koji će to danas na suvremen način prenijeti mladima, ne samo Šokcima nego i svima onima koji imaju interesa za kulturnu šokačku baštinu, baštinu Hrvata.Nije li upravo ovo pravo vrijeme da iskažemo svoje» šokačke osobnosti» i osobitosti u neposrednoj komunikaciji s mladima.Ne zaboravimo da je na svjetskoj razini ponovno vrijeme pričanja priča, pa tko će bolje ispričati priče o nekom događaju, običaju od nas npr. u «vrime Božića», poklada, Uskrsa. Sjećamo li se mi još kukurikanja u rano jutro kokošjeg Badnjaka, pivanja uoči Cvitne nedilje «U Cvitnicu jelo, u Cvitnicu vita jelo». Ne zaboravimo i komunikaciju koju danas naši potomci dobro razumiju a to je Internet. U pripremi za ulazak u Europsku uniju od nas se očekuje upravo iskazivanje i njegovanje naših regionalnih posebnosti. Članove naše Šokačke grane čine, kako bi rekli Šokci «gradski ljudi» s velikim šokačkim srcem i novim znanjima. Suvremeno komuniciranje omogućuje nam da bolje i jednostavnije «oživimo « svoje šokačke običaje, njegujmo svoje šokaštvo i prenosimo mladim naraštajima. Iskoristimo svoje intelektualne sposobnosti za promidžbu Šokaštva. Pokažimo šokačko zajedništvo!

POKLONITE MALO SVOG SLOBODNOG VREMENA ZAJEDNIČKOM DRUŽENJU U PROSTORIMA "Šokačke grane", Kralja Petra Svačića 36, SRIJEDOM U 20:00 sati (ljetno vrijeme) i 19:00 sati (zimsko vrijeme) . Kontakt telefon : (031) 307-518; 098/834-769

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati