gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Naše župe

PDF Ispis E-mail

Stara i nova crkva u aljmaškom svetištu
Josip Franc, dipl.ing. građ.
Ima više razloga što dajemo, na samom početku, opis Aljmaša i njegovih sakralnih objekata. No, najvažniji je razlog što je prošle godine proslavljena 300 obljetnica aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta i posvećena nova crkva, izgrađena na mjestu srušene stare crkve u domovinskom ratu. Prvi dio ovog priloga odnosi se na Aljmaš i staru crkvu.

Aljmaš je živopisno naselje na ušću Drave u Dunav, udaljeno dvadesetak kilometara od Osijeka. Poznato je po svetištu Gospe od Utočišta. Prošle godine se navršilo 300 godina postojanja Aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta. U radu se prikazuju sve značajnije sakralne građevine ovog poznatog svetišta. Opisane su sve značajnije građevine. To su: Stara crkva i prateći objekti, novo Aljmaško svetište, koje se gradi, filijalna crkva u Dalj Planini , “Kalvarija” stari križni put ( koji je 1952.g. ukinut od strane JA ), novi križni put, koji je u izgradnji, obnovljeni župni dvor i kuća “Isusovih malih sestara”, te Kapele i križevi .
Aljmaš je živopisno naselje na ušću Drave u Dunav, udaljeno dvadesetak kilometara od Osijeka. Poznato je po svetištu Gospe od Utočišta, a od 1991. godine i po strašnom progonu hrvatskog stanovništva od strane JA i srpskih odmetnika. Prošle godine se navršilo 300 godina postojanja Aljmaškog svetišta Gospe od Utočišta.
Ovdje će mo prikazati sve značajnije sakralne građevine ovog prelijepog i poznatog svetišta. Opisuje se stara crkva, baroknog klasicističkog sloga, koja je potpuno srušena tijekom domovinskog rata.
Radi se o jednostavnom jednobrodnom objektu, sa zvonikom u pročelju, zidanim pečenom opekom u vapnenom mortu. Crkva je imala dva oltara; oltar Pohoda BDM i pokrajnji oltar Srca Isusova, te dva kipa; sv. Petra i sv. Pavla. Propovjedaonica je bila posebno ukrašena baldahinom i četiri evangelista.
Gradnja novog kompleksa Svetišta Gospe od Utočišta planirana je na lokaciji stare - srušene crkve u samom središtu Aljmaša.
Nova aljmaška crkva, kao centralni objekt svetišta, građena je 2000. do 2004. godine, a prema prvonagrađenom projektu, koji su izradili; Maja Furlan Zimmerman, dipl.ing arh, Iva Gajšak, dipl.ing. arh. i Mirko Buvinić, dipl.ing. arh. iz Zagreba.
Uz rubove parcele, na istočnoj i zapadnoj strani smještene su servisne prostorije; one su grupirane po funkcijama u dva linearna objekta - zida. U istočnom zidu su smještene ispovjedaonice i kapelice, dok je u zapadnom hodočasnički ured i prodaja devocionalija; te različite funkcije pojedinog zida ocrtavaju se i na “karakteru” hodočasničkog platoa koji nije samo ostatak između crkve i zidova već prostor izražene multifunkcionalnosti.
Izgradnju je financiralo Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo. Isto Ministarstvo će financirati i izgradnju II. i III. etape svetišta. Ovo su radovi na uređenju hodočasničkog platoa i izgradnju servisno-uslužnih objekata svetišta (Hodočasnički ured, prodavaonice, ispovjedaonice, spremišta, sanitarni čvorovi i dr.). Svu unutrašnju opremu crkve financiraju; župa, aljmaško svetište i drugi dragovoljni donatori.
Posebnu brigu oko organizacije svih neophodnih radnji i realizacije obnove Aljmaškog svetišta nesebično je pokazao aljmaški župnik vlč. Ante Markić.
Veliku poteškoću predstavlja nedostatak novčanih sredstava, pa su upravo zato neka sadašnja rješenja mobilijara, zatim glavna ulazna vrata i staklene stijene samo privremena rješenja.
Kratko se opisuje i Križni put t.zv.“Kalvarija”, koja je ukinuta od strane JNA, 1952. godine, a brdo je zaposjela vojska i koristila u vojne svrhe. Od tada pa sve do danas svetište je bez pobožnosti koju su mještani i mnogi hodočasnici obavljali više od dva stoljeća.
O tristotoj obljetnici aljmaškog svetišta započela je na istom mjestu gradnja nove Kalvarije i novog Križnog puta. Ove radove preuzela je Udruga katoličkih gospodarstvenika grada Osijeka i udruga građana "s tobom u zajedništvu". U jubilarnoj 2004. godini završeni su zemljani radovi i ugradnja potrebnih instalacija.

 

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati