gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Novo Aljmaško svetište

PDF Ispis E-mail

Na mjestu srušene stare aljmaške crkve i okolnom prostoru, koji je omeđen trgom, obodnim ulicama koje se spuštaju prema Dunavu te trećom ulicom /Podunavlje/ koja ih spaja na sjevernom djelu; s izuzetkom tri parcele na istočnom rubu, gradi se novo Aljmaško svetište.

Već u samom projektnom zadatku navedeno je da novo svetište mora biti moderno i funkcionalno, uklopljeno u okoliš i sakralno prepoznatljivo.
Projektni zadatak definirali su Mons. Antun Jarm i upravitelj župe vlč. Ante Markić. Projektni zadatak je dobro definira i određuje buduće svetište, koje se sastoji od dva međusobno povezana dijela. To su; župna crkva i otvoreni prostor za potrebe hodočasničkog okupljanja.
Određeni su svi neophodni dijelovi crkve, njihova povezanost i inventar. Otvoreni prostor treba biti projektiran kao funkcionalna cjelina, a koja se sastoji od; pristupnog platoa, prostora za bogoslužje na otvorenom, Zaklade Gospe od Utočišta, prodavaonica devocionalija-suvenira, hodočasničkog ureda, ispovjedaonica, sanitarnih čvorova i hortikulturnog uređenja platoa- hodočasničkog trga.
Za izradu idejnog rješenja svetišta raspisuje se opći i anonimni natječaj. Početak natječaja je bio određen na dan 08. 03. 1999.g., a rok za predaju rješenja je 21. 05. 1999. godine. Ocjenjivački sud pregledao je sva prispjela rješenja, a kao najbolji ocjenio je rad ( pod šifrom “15”). Rješenje su izradili Maja Furlan Zimmerman, dipl.inž.arh, Iva Gajšak, dipl.inž. arh. i Mirko Buvinić, dipl.inž.arh.
Izvedbenu dokumentaciju za crkvu i ostale objekte svetišta, prema ovom prvonagarenom radu, izradila je tvrtka C&F d.o.o. iz Zagreba, a glavni projektant je Eugen Gajšak, dipl.ing.građ. i Davor Katušić, dipl.ing.arh iz tvrke Produkcija 004.
Za novu prošteničku crkvu Gospe od Utočišta u Aljmašu kamen temeljac položio je, 23.08.2000.g. dijecezanski biskup dr. Marin Srakić, predvodeći svečanu misu na otvorenom.
Crkvu je gradila osječka građevinska tvrtka “Gradnja”, a nadzor je obavio ETZ iz Osijeka.
Izvoditelja je odabralo Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo, a koje i financira izgradnju crkve i svetišta.
Izgradnju novog svetišta financiraju: Ministarstvo za javne radove, obnovu i graditeljstvo, Županija osječko-baranjska i Đakovačka biskupija.
Papa Ivan Pavao II. s biskupom Marinom Srakićem posvećuje i kruni kip Gospe Aljmaške u Osijeku, 7. lipnja 2003.
Posveta završene nove crkve Gospe od Utočišta obavljena je na dan 1. kolovoza 2004. godine, kada se proslavila i 300. obljetnica Aljmaškog svetišta. Đakovačko – srijemski biskup msgr. Marin Srakić u nazočnosti najviših hrvatskih dužnosnika, te brojnih vjernika posvetio je crkvu Gospe od Utočišta izgrađenu na mjestu prijašnje do temelja srušene u srpskoj agresiji 1991.godine.

 

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati