gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana u Šidu


Šiđani su u subotu 16. studenog, u dvorani Kulturno obrazovnog centra, imali priliku da uživaju u dvosatnom programu Udruge „Šokačke grane“ iz Osijeka. Gostovanje u Šidu, dogovoreno je još prošle godine između predstavnika „Šokačke grane“ i HKD „Šid“, kada je organizirana književna večer posvećena Isi Velikanoviću.

Tom događaju, nazočila je tada i predsjednica Udruge „Šokačka grana“ mr. Vera Erl i nekadašnji sugrađanin Šida i novinar Slavko Žebić, kada je i niknula ideja o suradnji ove dvije udruge. Potom je uslijedila je posjeta rodnom Šidu profesora i književnika Bogdana Mesingera i dekanice Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr Helene Sablić Tomić, kao i dopredsjednika „Šokačke grane“ Matije Domaćinović. Pri tom je dogovoreno, što je dekanica Umjetničke akademije dr. Helena Sablić-Tomić i ispoštovala i poslala, za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza o. g., 750 primjeraka knjiga iz hrvatske književnosti, župi „Presvetog srca Isusovog“ u Šidu. Zato je prof. mr. Vera Erl, već na početku programa osječkih Šokaca i polaznika studija umjetničke akademije u Osijeku, uručila ovom prigodom darovnicu u ime dekanice Sablić-Tomić predsjedniku HKD „Šid“ Josipu Hodaku, koja će biti pohranjena u župnom uredu kod vlč. Nikice Bošnjakovića, koji je župnik župnog ureda u Šidu i upravitelj župa u Gibarcu, Moroviću, Kukujevcima i Sotu, te filijala u Vašici, Batrovcima, Jameni, Berkasovu, Erdeviku i Ljubi, dakle na čitavom području općine Šid. „Cilj nam je uspostaviti čvrstu suradnju sa Šidom, i naravno sa Gibarcom, koji je osnovao Društvo za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata Gibarca, jer inače imamo dobru suradnju sa svim mjestima gdje živi hrvatsko stanovništvo, Bunjevci i Šokci, kako na području Vojvodine tako i u Mađarskoj i jednom dijelu Bosne i Hercegovine. Sa svim tim udrugama i kulturno umjetničkim društvima, surađujemo i razmenjujemo naše programe i organiziramo jedan veliki okrugli stol, posle kojega smo tiskali knjige „Urbani Šokci – zbornici, Šokačku čitanku i naš šokačke kuvarice“, - istaknula je magistra znanosti Vera Erl predsjednica Udruge „Šokačka grana“ iz Osijeka.

Hrvatsko kulturno društvo „Šid“, tj. njegov predsjednik, Josip Hodak,  izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnje suradnje sa Šokačkom granom iz Osijeka i izrazio želju za još dubljom suradnjom u narednom periodu: „Nama je suradnja sa Šokačkom granom jako važna i drago mi je što su večeras ovdje sa nama. Ideja o gostovanju u Šidu potekla je u razgovoru između Slavka Žebića i mene i svi ostali u našem društvu, su to sa oduševljenjem prihvatili. Mi se nadamo da ćemo i mi uskoro gostovati u Osijeku i da će se suradnja, na obostrano zadovoljstvo, nastaviti“, - istaknuo je Josip Hodak predsjednik HKD „Šid“.
A Šiđanima su se u cjelovečernjem bogatom i šarolikom  programu gosti iz Osijeka predstavili, šokačkim divanom, igrama i pjesmom. Nastupili su ženska pjevačka skupina „Šokice“, dramska sekcija „Druge“, tamburaški sustav „Šokačka duša“ i folklor šokačke grane, te samičar Franjo Verić, a predstavili su se i studenti druge godine dodiplomskog studija Umjetničke akademije iz Osijeka.
Inače Udruga „Šokačka grana“ iz Osijeka, njeguje šokačku tradiciju, kulturu i baštinu i kako ističu, stvaraju djela za budućnost Šokaca koja su zapisana u Šokačkoj čitanci, te šest zbornika: „Urbani Šokci“, i u knjigama „Šokci u povijesti, kulturi i književnosti“ Gorana i Vladimira Rema, „To smo što jesmo“ Vladimira Rema i „Povijesti tambure i tamburaške glazbe“ Julija Njikoša. Prepoznatljivi su ne samo u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj, već i u susjednim državama gdje žive Hrvati i Bunjevci i gdje se neguje i promiče hrvatska baština.
Poslije programa, HKD „Šid“ organiziralo je za goste večeru i druženje uz neizostavnu tamburašku glazbu, sa nadom da će ovakvi susreti u narednom periodu biti sve češći, a suradnja između ove dvije udruge  još bolja.
Voditeljice oblika djelovanja Šokačke grane, Kata Šimić, Jelena Dragić i Vesna Dorušak bile su iznimno zadovoljne nakon cjelovečernjeg koncerta u Šidu, a zamolili smo za dojmove i domaćine. Josip Hodak, predsjednik HKD „Šid“, dočekao je Osječane u maniri dobroga domačina i na kraju programa zahvalio gostima na odličnom programu, djeleći oduševljenje sa nazočnim posjetiteljima. A osim Šiđana, bili su tu i predstavnici Gibarca, Kukujevaca, Morovića, Sota, Bikić Dola, Vašice i Batrovaca. Hodak je zahvalio mr. Veri Erl, posebice na činjenici da je umjesto šidskoga župnika vlč. Nikice Bošnjakovića, primio darovnicu  koja svjedoči o promicanju hrvatske knjige na ovim prostorima, i izrazio zadovoljstvo da će Šid ponovno imati Hrvatsku čitaonicu, kao nekada, koja je otvorena u ljeto 1924 godine, na tisućljeće hrvatske državnosti, baš u prostoru koji danas služi kao župni dvor. Zahvalio je i na prijedlogu da u cjelovečernjem programu sudjeluju i tamburaši HKD „Šid“ i pjevač Milan Kordić, no stigla im je pozivnica iz Beograda, od Zajednice Hrvata Tin Ujević, koju vodi Stipe Ercegovac, i nisu to mogli odbiti. Ali, Šokačka grana je odradila svoj dio veličanstveno, pa joj Šiđani i ne fale.
O gostovanju šidskih tamburaša u Beogradu govorio je i dr. Pavao Sklenar, liječnik u šidskom Domu zdravlja i tamburaš u sastavu, koji se družernju sa Granom priključio tek u dvorani rusinskog KUD „Đuro Kiš“, gdje je predviđena večera i druženje. Prije gotovo mjesec dana oni su u Beogradu, Novom Sadu i Petrovaradinu nazočili snimanju dokumentarnog filma o Iliji Okrugiću-Srijemcu, i sada su pozvani od strane Zajednice Hrvata „Tin Ujević“ u Beogradu na program pod nazivom „Srpsko-hrvatski memento“ gdje su sudjelovali ženski pjevački zbor SKD Prosvjeta iz Splita i još jedna splitska klapa, etno grupa „Đurđevak“ iz Bobote kod Vukovara i njihov tamburaški sastav a program je vodio glumac Aleksandar Alač. I što je najvažnije, bilo je riječi o nastavku snimanja dokumentaraca o hrvatskim velikanima, kakvi su A.G. Matoš, Tin Ujević, Gustav Krklec i da ne nabraja.
I  predsjednik udruge Gibarčana, Đurica Martinović, oduševljen je nastupom Šokačke grane. Kaže da nije ni sumnjao, jer Grana je grana svih Šokaca iz Osijeka i okolice, a s njima se susretao na druženju Zavičajne udruge Gibarčana u Osijeku, pa i ovdje u Šidu, kada je gđa Vera Ertl govorila o Isi Velikanoviću. „Ovaj veličajan program pokazuje svu raskoš djelovanja Šokačke grane i uvjeran sam da dijelim ushićenje svi većeras nazočnih posjetitelja. Da nas je bilo i više, bilo bi još bolje, ali vjerujte, iz Gibarca je došlo naš 4 – 5, a tamo više i nema mlađih, koji bi mogli u Šid na program u večernjim satima. Takav je slučaj i sa Kukujevcima i moram priznati da je ovo večeras i dobra posećenost. Đurica je još dodao da ih je prije večerašnjeg koncerta posjetila novosadska televizija, koja je i ovdje snimala, a govorili su o uređenju gibaračke Zavičajne kuće, bivšeg župnog dvora koji je darovan njihovoj udruzi, a snimali su i stari ambar, koji je već sklon padu. Udruga je naručila projekt koji je već gotov, a sada nedostaju sredstva, no uvjeren je da će kad, tad to biti kuća svih Gibarčana, ma gdje bili i svih ljudi dobre volje.
A naša snaša Kata iz Tovarnika bila je oduševljena. Susrela se sa vršnjakinjom iz osnovne škole Filip Višnjić u Šidu, u kojoj im je jezik predavao prof. Bogdan Mesinger a njemački prof. Marija Saks. Dirljiv susret nakon toliko godina.
Suzana Darabašić i Slavko Žebić


 

 

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati