gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Stazama tradicije


Šokačka grana Osijek je prelijepom modnom revijom najavila nastavak projekta „Šokački suvenir gradu Osijeku“, osmi po redu, a početak je to i nove generacije tradicijskih radionica, koje će tijekom korizme ponovno okupiti 120 – 150 sudionika iz Osijeka i okolice, koji u urbanoj sredini žele ovladati umijećem i tehnikama poput heklanja, šlinganja, pletenja, veza, necanja, radovima kojima su se ponosile njihove mame, bake, strine i tetke.

Naglasila je to i predsjednica, Vera Erl, prigodom otvaranja revije i pohvalila brojne sugrađane koji su se odazvali, jer ponovno je dvorana Šokačke grane u Svačićevoj bila prepuna, i svi su uživali u etnokreacijama kao spoju modernog i starinskog.
„Bogu hvala, da su se ostvarila moja predviđanja, kada sam s nekolicinom žena, koje su vodile radionice, pokrenula ovaj koristan projekt šokačkih suvenira, jer evo, 7-8 godina poslije taj projekt doživljava renesansu i ova večerašnja revija dokaz je da smo u tomu uspjeli. O tome svjedoči i posjeta, jer sugrađani su prepoznali naš trud, a prepoznali su ga i Grad i županija, jer unatoč teškoćama i nadalje financiraju ovu našu aktivnost. Bez sumnje, opetovano će biti popunjene i sve naše radionice, jer zanimanje postoji, a javljaju nam se i mladi, i djeca, a to je zalog da će šokačko umijeće i starinski motivi živjeti i nadalje, da ima sve više ideja kako stare motive učiniti primjenjivim u svakodnevici, o čemu svjedoči i večerašnja revija gdje se staro sljubljuje s novim u bezbroj kombinacija i etnokreacija. O tome svjedoče i naši modeli, te naše snaše i ova djeca, koje to na sebi nose drukčije, jer osjećaju to dijelom sebe i svoje osobnosti, a onda se to nosi s ljubavlju i s ponosom“, rekla je Vera Erl. 
Nova voditeljica projekta mlada je djevojka Ana Dragić, studentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, uključena je u aktivnosti od početka. Ana tvrdi da se projekt već suživio s ovom sredinom o čemu svjedoči i večerašnja revija, a ti lijepi stari motivi „utkani“ u suvremeno odijevanje nalaze svoje poklonike, baš kao što najavljene tradicijske radionice očekuju i ove korizma više od stotine polaznika. Već nakon večerašnjeg predstavljanja svih voditeljica radionica počeo je upis i dosta je zanimanje među posjetiteljima, pa i među djecom i njihovim roditeljima, a to govori da će šokačka tradicija i ljepota običaja živjeti i nadalje, baš kao i ova revija, druga po redu, a svaka će nova biti još bogatija, baš kao i radionice i suveniri na njima urađeni.
Od sreće je blistala i bivša voditeljica projekta Ružica Raković-Smiljanić i pohvalila se da i nadalje, zajedno s Matijom Jukić vodi radionicu zlatoveza. Došla je u Granu kada su projekt već započele predsjednica Erl i dizajnerica Havelka i bila joj je čast kada su joj ponudili da vodi ovaj lijepi projekt. Pohvalila se da je zanimanje za zlatovez počelo od malih nogu, u rodnoj Levanjskoj Varoši i obližnjim Gorjanima, da je već 1975. godine vodila zlatovez na tečaju u Varaždinu i poslije u osnovnoj školi u Višnjevcu, gdje je sama osmislila, vezla, skrojila i sašila tridesetak nošnji za školski folklor po motivima Đakovštine. Uvjerena je da će zlatovez kao tehnika vječno živjeti na ovim prostorima, od Gorjana od Vinkovaca i posebice Cvelferije, gdje nikada i nije zamro. I neće, naglasila je Ružica.
Etnologinja u Muzeju Slavonije, prof. Vlasta Šabić, vjerni je pratitelj aktivnosti Šokačke grane, pa je i večeras neizostavna na modnoj reviji „Stazama tradicije“. Tvrdi da su šokački suveniri i ova predivna modna revija jedna uspješna urbana, gradska priča, gdje su okupljeni ljudi iz različitih dijelova Slavonije, Baranje i Srijema, i svi zdušno pomažu da ta priča raste i razvija se i stoga je doista dojmljiva. Grana uspješno njeguje i razvija šokaštvo i da nije nje mnoge bi tehnike i motivi ostali zaboravljeni, starijih, kojima je to bila preokupacija, sve je manje, mlade to sve manje zanima pa Granine radionice iz godine u godinu pridonose da se ta tradicija čuva i prenosi, da nadalje živi na ovim prostorima i da nadalje ima poklonika, onih koji će to rado iznovljavati i onih koji će to rado nositi, što večerašnja revija zorno pokazuje. Raduje je da je sve više kreacija gdje se staro komparira s novim, što obećava neku buduću primjenu, jer to umijeće i ti motivi izazov su za mlade i obrazovane djevojke koje će to rado nositi, ali svakako i komercijalno iskoristiti. To je poruka koju ova urbana priča šalje.
Slavko  Žebić

 

 

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati