gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Poklade Šokačke grane


Poklade su i ludi su dani, grmi ovih dana na ovim našim prostorima, pa su i snaše iz Šokačke grane poslale pozivnicu urbanom svitu osječkom – dođite i proveselite se s nama, Poklade su pa ću se uredit, roza gaće i od dike hlače. I doista su se dotjerale, ta više od polovice ih nisam prepoznao sve dok nisu progovorile.

Nemojte mene ništa pitat, rekla je predsjednica Vera Erl, sve je to djelo naših snaša iz dramske skupine „Druge“, snaša okupljenih u pjevačkoj skupini „Šokice“ i folklornoj skupini Šokačke grane te naših baća iz muške pjevačke skupine „Šokci“ i sve je to njihova zasluga. A bogami su i obradovali prepunu dvoranu i nagrađeni su pljeskom. I još nešto, naglasila je Vera, tu su naši prijatelji iz Sombora, okupljeni u njihovoj dramskoj sekciji Vladimira Nazora pa njih pitajte kako im je u Osijeku. Mi smo sinoć bili kod njih na Velikom bunjevačkom prelu, koje je obilježilo 80. obljetnicu, a oni nam večeras uzvraćaju posjet. Zajedno ćemo, ovim pokladnim programom početi slaviti naših deset godina, koliko egzistira Šokačka grana u Osijeku i slavit ćemo sve do idućih Poklada 2015., kada ćemo velebnom svečanošću obilježiti 10. obljetnicu, rekla je Vera Erl.
A Somborci su ponovno lijepo primljeni u Šokadiji, zadivili su Šokce umijećem i nagrađeni su dugotrajnim pljeskom. „Nama je uvik lipo u Osiku, rekla je Jolika Raič, članica Nazora, a večeras smo se Osječanima predstavili humoreskom Duška Radovića „Očajne domaćice“ Tu su uz mene još Klara Oberman, Tatjana Bošnjak, Marija i Antonija Radoš i Antun Kovač, a tu je i moj Šima kao producent. Jedino se ispričao gospodin Lukač i žao mu je što večeras nije s nama, ali sve vas je pozdravio. Jolika  se još pohvalila da često gostuju u Hrvatskoj, da redovito odlaze u Rešetare, sudjelovali su na Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima i na prestižnoj Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu.
Još jedna lijepa Somborka se pohvalila da rado dolazi u Hrvatsku. Tatjana Bošnjak studirala je ovdje, u Dubrovniku, na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu, sa uspjehom to završila i vratila se u Sombor. Zaljubila se i ostala, ali sjećanja na Dubrovnik još su svježa, jer pisala je jedno vrijeme za Dubrovački vjesnik i bila angažirana u vrijeme Dubrovačkih ljetnih igara i baš zato rado dolazi u Hrvatsku.
Somborci su natjerali Osječane na smijeh i pljesak a onda se do dugo u noć igralo i pjevalo, uživalo u slasnom zalogaju i dobroj baranjskoj graševini pa je šokački bećarac frcao na sve strane: „Poklade su, milo janje moje, barem da su u godini troje“.
I Zorislava Vidakovića, Šokca iz Brođanaca i kativnog člana Šokačke grane pitamo što je to večeras ovom svitu? Kaos je u Osijeku (Karneval Osječki), pa je kaos zahvatio i Šokce?
Ma dajte, odgovorio je Šokac, kaos je svugdje oko nas, pa nije mogao zaobići niti Šokce, a kaos je i u mojoj glavi, što da vam kažem. Baš sinoć naiđem kod kuma Mate, a on, čim me vidio na vrati, oma ide u podrum po vino, a kuma Manda, nagne se prema meni i onako polušapatom kaže; e kum Đuka, to ti je moje ime u virtualnom svitu, zovu me Đuka sa facebooka, ti si baš velik švaleraš.
Ma dajete, kuma Mando, to nije istina, lažu.
Bome kume ne lažu, kažu da ti uvik znaš koja snaša oće.
Pa, šta di kažem kumo, to znam. Koju ja onjušim, oma znam jel oće il neće.
Ju kum Đuka, bil ti onjušio mene?
Ta mani te me kuma Mando, nije meni do toga.
E baš bi voljila čut šta ćeš reć?
Nagnem se, onako kolko je to potrebito i onako znalački je onjušim. Bome kuma Mando, vi ste čestita žena i vi nikako nećete.
E kum Đuka, grišiš. Mora da si dobrano nalađen, osramotila me kuma Manda.
Slavko  Žebić

 

 

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati