gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Šokačka grana 1

Šokačka grana

Šokačka grana 2

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 3

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 4

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana

Sample Image

Šokačka grana

Šokačka grana 5

Sample Image

Šokačka grana

Dani kruha 2015.


Šokačka je grana u srijedu, 7. listopada o.g., po jedanaesti puta organizirala Dane kruha, prelijepu manifestaciju koja je i ove godine napunila graninu dvoranu u kralja Petra Svačića 36 u Osijeku.

Kruh naš svagdanji bio je u središtu pozornosti i o tomu su govorili predsjednik udruge Marko Josipović, vlč. Ivica Jurić, župnik župe Imena Marijinog u osječkom Donjem gradu, snaša Ljubica Pilipović, koja je predstavila „Što su užinali Šokci kad beru kukuruze“, dopredsjednica Grane Ana Muhar, snaša zadužena za gastro program, te djeca iz Graditeljsko-geodetske škole i iz makedonske udruge „Brača Miladinovci“ u Osijeku i poručili, budimo svi dobri kao kruh.
Predstavnici spomenute škole pozdravili su nakanu Grane da poziva osječke škole, pa su vrijedne učenice Ana Lanc i Sara Begović, zajedno sa svojim profesoricama predstavile dio jesenskih običaja i pregršt plodova zemlje, drvenu posudu u kojoj se nekada mijesio kruh i urešeni kruh, kakvoga su spremale njihove bake u prigodi velikih blagdana i ukusne kolače od dizanoga tijesta, tako poznate diljem Slavonije i čitave Šokadije. Sa Šokačkom granom su prvi puta, ali Bogu hvale, ne i posljednji.
Dopredsjednica grane, Ana Muhar, svih je 11 godina uz ovu manifestaciju, na kojoj šokačke snaše pokažu što sve Šokica može kad je u pitanju kruh i kolači od dizanoga tijesta. U suradnji sa Glasom Slavonije izdali su već 5 ili 6 tiskovina, od „Što su jeli naši stari u Korizmi“ do tradicijskih kolača koji se spremaju u raznim prigodama, o blagdanima Božića i Uskrsa i dalje, tijekom godine, pa su i danas vrijedne Šokice uresile štand nadaleko poznatim gužvarama, kiflicama pa čak i šokačkom tortom, lijepim kolačem nafilanim orahima, makom, rogačem, cimetom, grožđicama i što ti ja sve znam.
I snaša Ljubica Pilipović je sa Granom od samoga osnutka i zajedno s Jozom Jurušićem autorica je prvih Dana kruha prije 11 godina, i tako sve do dana današnjega. Ona je sa sestrom Anicom za brojne posjetitelje spremala „poderane gaće“, kolač od dizanoga tijesta koji je na licu mjesta cvrčao na vrelome ulju i obradovao svačije nepce, pa su naši Šokci to poslije zalijevali odličnim baranjskim vinom. Ljubica nam je predstavila i užinu što su je Šokci nosili na njivu dok beru kukuruze, a tu je bilo kruha i lepinje, sira i kajmaka, svakako i svinjske masti, no pogled brojnih posjetitelja privlačili su povelik komad slanine, šunke i kulena, a u dobroga domaćina uz to se uvijek našlo i politra rakije i balon vina, pa je čak sjela na snop kukuruzovine, da nam dočara kako je to nekada izgledalo.
Vlč. Ivica Jurić blagoslovio je kruh i sve što se te večeri blagovalo i sjetio se vlastitoga dječaštva, kada je otac ima tri najvažnije stvari na svijetu, prvo, marvu, jer od toga se živjelo, zatim obitelj, jer ona je za Šokca oduvijek svetinja i ponos glave obitelji i na trećem mjestu kruh, i onoga uz kruh, što je svakodnevno dolazilo na astal, jer za jelo je moralo  biti. I bilo je!
Tako nekako govorio je predsjednik Šokačke grane, Marko Josipović, podsječajući da su ovo već 11. Dani kruha, a njegova je obveza da tu tradiciju nastavi. Kruh je u Šoakdiji oduvijek štovan kao nešto posebno, mjesio se u svakoj obitelji i pekao u krušnoj peći za čitavu obitelj i to jednom tjedno, a nikada se nije bacao, a danas smo svjedoci da se bacaju na tone hrane a diljem svijeta sve je više gladnih. I naša svagdanja molitva, naš Očenaš, govori da je kruh naš svagdanji od Boga dan i tu se nema ni što dodati ni što oduzeti, jer u punini te molitve sva je sadržano. Zato Grana svake jeseni i štuje kruh i plodove jeseni, a sa granom tu su i druge udruge, institucije i gospodarski subjekti, pa je tako večeras svoj proizvodni program predstavio „Mlinar“, naš najveći proizvođač kruha i peciva . A to je i prigoda da se brojni posjetitelji uvjere u razliku između industrijski pripremljenih delicija i onih koje već stoljećima rade snaše diljem Šokadije, a Šokačka grana baš inzistira na očuvanju i oživljavanju te tradicije i bogatstva šokačke baštine.
Slavko  Žebić

 

 

Tamburaši

Image 4

Izrada u tijeku ...

Uskrs

Image 3

Izrada u tijeku ...

Zbor

Image 2

Izrada u tijeku ...

Obavijesti

Modna revija 2018.

Šokačka zabava 2018.

Božična priča 2017.

Godišnja skupština 2017.

Anketa

Što mislite o novim web stranicama:

 

 

 

 

 


  Rezultati